PayAdvisor, wat is ?

image description

Artikelen van de pers PayAdvisor

Het gevolg van laattijdige betalingen, is dat onze KMO's geconfronteerd worden met een gebrek aan liquiditeit, zelf betalingen uitstellen, waardoor uiteindelijk een uitstelketen ontstaat, die het hele economische weefsel aantast. Dat zegt N-VA-Kamerlid Johan Klaps.
Zo blijkt dat 8,5% van de facturen pas na 90 dagen wordt betaald. Op die manier investeringen, het aanwerven van personeel (m.a.w., creatie van meerwaarde) worden uitgesteld. De studie die UNIZO en Graydon deze week voorstelden, spreekt boekdelen.
Ook in Nederland is die trend van laattijdige betaling duidelijk. Daar bleek uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht dat 50% van de Nederlandse KMO's de betalingstermijnen langer zag worden, tot zelfs 120 dagen of meer. Om die vicieuze cirkel tegen te gaan, werd ook daar het bestaande achterpoortje met ingang van 1 juli 2017 gesloten. Ondertussen is duidelijk geworden dat ook de Franse regering de betalingstermijnen wil aanscherpen.
De betalingsachterstanden, die meer dan 30 dagen bedragen (naast de wettelijke termijn en de handelsovereenkomsten!), zijn aanzienlijk toegenomen en vertegenwoordigen 11% van het totaal in 2017, tegenover 4% in 2016. In de tussentijd zijn de lichte betalingsachterstanden in dezelfde periode licht afgenomen. Grote bedrijven hebben iets meer deugdzaamheid getoond door hun betalingstermijnen te verkorten ten opzichte van 2016.
Ondanks de heroplevende economie ging de 'betaalhygiëne' er bij heel wat overheden, ondernemingen en instellingen op achteruit. Dat blijkt uit een uitvoerig rapport dat UNIZO en Graydon hierover lanceerden. “De economische schade die door te late betalingen wordt veroorzaakt is enorm”, zegt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Limburg. In onze studie tonen we aan dat het betalen van facturen meer dan 30 dagen na vervaldatum ons Limburgs bedrijfsleven bijna 700 miljoen euro aan winstderving kost”, stelt Lodewyckx. “In heel België praten we over een kost van bijna 10 miljard euro.”
"We moeten dringend het tij keren. En elke stakeholder moet daarbij zijn verantwoordelijkheid nemen. Zoniet stevenen we af op een aanzienlijke verdere toename van de economische schade, met meer ondernemingen in moeilijkheden en meer faillissementen", trekt Lieven Cloots van UNIZO aan de alarmbel.
Het te laat betalen van facturen heeft negatieve gevolgen en kan het verschil maken tussen overleven en ten onder gaan. Ruim twintig procent van de ondervraagde ondernemers geeft aan dat hun bedrijf erdoor kan omvallen.
Eigenlijk hebben grote bedrijven hier geen excuus voor, zegt Joost van den Hondel van Betaalme.nu, één van de initiatiefnemers van het door het ministerie van Economische Zaken gesubsidieerde Betaalme.nu. Volgens Van den Hondel zie je deze neiging van grote bedrijven om hun werkkapitaal te verbeteren doorgaans in tijden van economische teruggang. “Hoewel de economie nu al enige tijd beter draait, zien we nog steeds druk op de betaaltermijnen.”
Te late betalingen destabiliseren de exploitatie van bedrijven die daardoor zware schade lijden. Bewustwording van het gevaar van slechte betalers en bijgevolg niet-naleving van contractuele of wettelijke betalingstermijnen zal de sleutel zijn tot deugdzame en stabiele verandering in betalingsgedrag. Laattijdige betalingen behalen een gemiddelde van 10,9 dagen (naast de wettelijke termijn en de handelsovereenkomsten!) in het eerste semester van 2017.
3,5% van de Belgische bedrijven heeft met een betalingsachterstand van B2B-rekeningen te maken. Dat blijkt uit onderzoek van de kredietverzekeraar Atradius bij 2.769 West-Europese B2B-bedrijven. Dat is meer dan vorig jaar, toen 91% van de bedrijven met wanbetalingen werd geconfronteerd. Gemiddeld 42% van de totale waarde aan B2B-vorderingen wordt zo laattijdig betaald. In totaal worden 42% van de B2B-facturen in België te laat betaald, een procentpunt meer dan in 2016. “Voor veel bedrijven genereert de binnenlandse markt een belangrijk deel van laattijdige betalingen en oninbare vorderingen”, zegt Christophe Cherry, Country Director België-Luxemburg bij Atradius.
De enquête van het Instituut voor Wegtransport en Logistiek België over het Q4 van 2012 geeft aan dat de betalingstermijnen in de transportsector in de praktijk gemiddeld 53 dagen bedragen. Door liquiditeitsproblemen ten gevolge van laattijdige betalingen nemen ook de faillissementen toe. Ten opzichte van 2008 steeg het aantal faillissementen in de sector van transport en logistiek met meer dan 40 procent, zegt Febetra donderdag in een mededeling.
'Voor KMO's is het bijzonder moeilijk om hun recht op een snelle betaling af te dwingen. Zo verliezen ze tijd en geld, en geschillen kunnen de relaties met hun klanten verzuren. Aan deze schadelijke cultuur van laattijdig betalen moet een einde komen', aldus Europees commissaris voor Industrie en Ondernemerschap Antonio Tajani. 'Wanbetalingen en laattijdige betalingen vormen een van de grootste bedreigingen voor de sector, terwijl KMO's net een sleutelrol spelen bij het scheppen van nieuwe banen.'
Ongeveer 90% van de respondenten die aan de laatste editie van het Atradius-onderzoek Payment Practices Barometer voor West-Europa heeft deelgenomen, werd in het afgelopen jaar geconfronteerd met achterstallige facturen aan B2B-klanten. Dit resulteerde in een gemiddelde van bijna 40% van de totale waarde aan B2B-vorderingen die in gebreke blijven.
Bijna 9 op de 10 Nederlandse bedrijven kregen vorig jaar te maken met achterstallige betalingen door zakelijke klanten. 20 procent van de ondernemers moest hierdoor betalingen aan hun eigen leveranciers noodgedwongen uitstellen. Dit is voor een vijfde van de bedrijven reden om in het komende jaar de betalingshistorie en het kredietrisico van klanten kritischer onder de loep te nemen. Dat blijkt uit de Betalingsbarometer voor West-Europa waarin kredietverzekeraar Atradius de betalingsmoraal van 3.000 bedrijven in 13 landen heeft onderzocht.
Eén op de acht bedrijven betaalt zijn rekeningen steeds later. Een kwart kan niet anders omdat ze in zwaar weer verkeren. Dit blijkt uit het onderzoek 'Zo betaalt Nederland' van kredietmanagementorganisatie GGN, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction.
Ruim één derde van de bedrijven betaalt echter bewust te laat, omdat de eigen organisatie een andere betalingstermijn hanteert en nog eens een derde doet dit om zo de liquide middelen op peil te houden (30%).
“Wanbetalingen brengen bovendien een kettingreactie op gang: een bedrijf dat zijn leverancier niet op tijd betaalt, brengt die onderneming op haar beurt in de problemen”, zegt NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws. “Voor 69 procent van de niet-betaalde facturen zijn bedrijven verantwoordelijk. De rest komt op rekening van particulieren en de overheid.”
Het NSZ rekende uit dat 73 % van de Belgische ondernemers één of meer onbetaalde facturen openstaan heeft, voor een gemiddeld bedrag van 1.300 euro per factuur.
Late betalingen brengen veel leveranciers in liquiditeitsproblemen, zo bleek ook uit een vorige week gepubliceerde, jaarlijkse monitor van incassobureau Intrum Justitia. Veertig procent van de Nederlandse bedrijven zegt onder druk te worden gezet door andere bedrijven om langere betalingstermijnen te accepteren. In bijna de helft van de gevallen gaat het dan om een groot bedrijf dat een MKB-bedrijf (minder dan 250 werknemers) daartoe dwingt. Driekwart van de bedrijven geeft aan de betalingsmoraal als bedreiging te zien voor het voortbestaan van het bedrijf.
De belangrijkste oorzaak hier is het voeren van een ondeugdelijke administratie en het missen van een effectief debiteurenbeheer. Kort gezegd: de klanten betalen niet of betalen veel te laat, en u hebt het niet door. Vaak worden, om klanten te vriend te houden, late betalingen met de mantel der liefde bedekt. Het is echter belangrijk om goed inzicht te hebben in de kredietwaardigheid van uw klant en in het betalingsgedrag van uw klant. Aan veranderingen in het betalingsgedrag kunt u al signalen oppikken die er op wijzen dat het niet helemaal goed gaat met uw klant. Daarnaast ligt een gedeelte van de oorzaak hiervoor vaak bij de ondernemer zelf. Op tijd een rekening versturen, rente vragen over late betalingen, direct aanmaningen versturen als de betalingstermijn verstreken is; er valt vaak nog een wereld te winnen.
Financiële problemen bij bedrijven als gevolg
Belgische bedrijven verliezen in 2015 zo'n 8,4 miljard euro of 23 miljoen euro per dag omdat hun klanten de facturen niet of laattijdig betalen. Bedrijven in heel Europa lijden zwaar onder financiële problemen. Meer dan de helft van de Belgische bedrijven (59%) kampt met liquiditeitsproblemen door wanbetaling van klanten.
Één factuur op drie wordt niet betaald vóór zijn contractuele vervaldatum en vertoont daarom een late betaling. Een kwart van de faillissementen in België is het gevolg van het gedrag van slechte betalers of meer in het algemeen van onbetaalde facturen.

Hulp? Blader door onze lijst met meest voorkomende vragen.